Skip to main content

Acupunctuur

Traditionele Chinese geneeskunst in de westerse samenleving

In het westen domineert bij de behandeling van gezondheidsklachten een wetenschappelijk-medische aanpak. Op veel gebieden (zoals chirurgie, geneesmiddelen) werkt dat goed. Toch heeft tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zich beperkt tot het bestrijden van de de symptomen van de ziekte. Het neemt niet de algemene conditie van de zieke als uitgangspunt van behandeling.

In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar een symptoom van een mankement aan het welbevinden van de mens als geheel. Daarin wijkt de acupunctuur wezenlijk af van de westerse aanpak.

Acupunctuur behoort evenals Shiatsu, kruidentherapie, voedingsadviezen en Qi Gong tot de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) die al wordt toegepast sinds ongeveer 300 jaar voor Christus en in de loop der eeuwen veel andere behandelingsmethoden heeft overleefd.

TCG is gebaseerd op het begrip “energie’. Dezelfde energie die in de natuur zorgt voor de groei van bomen en planten, het wisselen der seizoenen en de gang der planeten. In het menselijk lichaam zorgt deze energie voor alle processen die dit lichaam tot een levend wezen maken, zoals het kloppen van het hart, het functioneren der zintuigen en het ondergaan van emoties.

Bij de beoefening van TCG kijkt de therapeut naar de mens zoals hij ook naar de natuur kiikt, als naar een dynamisch energetisch geheel. Zoals de nacht overgaat in de dag komt na rust activiteit. Deze dynamische veranderingen van energie zijn ingedeeld in Yin en Yang.

Yin en Yang zijn “verzamelnamen”van gebeurtenissen en processen die zowel in de mens als in de hem omringende natuur plaatsvinden. Yin staat voor begrippen als rust, koelte, dalen, nacht. Yang voor het tegenovergestelde, dus actie, warmte, stijgen en dag. Yin en Yang zijn de tegenpolen, waartussen het lichaam naar evenwicht zoekt. Bij een gezond lichaam zijn Yin en Yang in volmaakt evenwicht. Bij een ziek lichaam zal een van de twee overheersen.

In het laatste geval kan via acupunctuur (het gericht plaatsen van naalden in het lichaam) de energie weer in balans worden gebracht, met als gevolg een gezond lichaam. De patiënt voelt hooguit een licht prikje en/of een licht elektrisch stroompje.

Acupunctuur is als therapie voor bijna elke ziekte toepasbaar. De prognose voor herstel is afhankelijk van de ernst van de klacht en het soort aandoening.

Laser

Met de voor acupunctuur zeer geschikte lasertechniek, behandelen wij patiënten die bang zijn voor naalden, bijvoorbeeld kinderen en personen met een sterk verzwakte energie. Toegepast op de juiste pees- en spieraanhechtingen, biedt de laser een zeer goed resultaat.

Acupunctuur met gebruikmaking van laser moet immer uitgevoerd worden door een ervaren acupuncturist. Uiteindelijk blijft de traditionele acupunctuur de basis van het slagen van de behandeling.

Shiatsu

Naast bovengenoemde therapieën is er de mogelijkheid om Namikoshi Shiatsu therapie te ondergaan. Dit is een vorm van Japanse fysiotherapie. Hierbij is het van belang dat door met gevoel te luisteren naar het lichaam een juiste diagnose gesteld kan worden en dat, in het belang van de vervolgbehandeling, Shiatsupunten opgespoord kunnen worden.

In de oudheid waren het vaak blinde Chinezen die de beste resultaten behaalden met acupunctuur, omdat juist bij hen de voelzin zo sterk ontwikkeld was. Kortom, Namikoshi Shiatsu is gebaseerd op het voelen en wegnemen van blokkades in het menselijk lichaam.

Hygiëne

Steriel en hygiënisch werken heeft vanzelfsprekend bij ons de hoogste prioriteit. Wij werken uitsluitend met steriel verpakte wegwerpnaalden. Daarnaast zorgen wij voor de hoogst haalbare hygiëne op alle andere gebieden.